Zestaw Whirl-Pak® do pobierania próbek spożywczych
Zestaw zapewniający niezbędne narzędzia do uzyskania wiarygodnych wyników analizy obecności bakterii E. coli. Zawiera parę dużych, sterylnych rękawic polietylenowych, 25 ml zbuforowanej wody peptonowej (data ważności oznaczona na pudełku) oraz sterylny worek Whirl-Pak® Speci-Sponge®. Ponadto dołączone są dwa jednorazowe, sterylne szablony. Jeden dla obszaru próbkowania 10 x 10 cm, natomiast drugi służy do pobierania próbek z powierzchni 5 x 10 cm. Elastyczny, gruby papier wzornika dopasowuje się do konturów badanej powierzchni, ułatwiając pobranie wymazu w wymaganym obszarze. Jednorazowe szablony eliminują potrzebę ponownej dezynfekcji szablonów wielokrotnego użytku, co z kolei pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze. Szablony wraz z rękawicami są zapakowane szczelną plastikową torbę z perforacją ułatwiającą jej otwarcie.
Worki Whirl-Pak® – charakterystyka
Wykonane z polietylenu (PE) worki Whirl-Pak® charakteryzuje doskonała wytrzymałość i przejrzystość. Po wyprodukowaniu są poddawane sterylizacji tlenkiem etylenu „+1 Sterilization”. Proces ten jest przeprowadzany przez zakład posiadający certyfikat zgodności z normą ISO 13485. Wszystkie worki są sterylnie zamykane, wolne od DNaz, RNaz, pirogenów i Bisfenolu A (BPH). Zgodne z wymogami regulacyjnymi i przemysłowymi USDA, FDA, HACCP i EPA. Okres przydatności do użycia wynosi 5 lat od daty sterylizacji.
Hermetyczne zamykanie i otwieranie umożliwia zamontowana w worku charakterystyczna taśma zaciskowa. Umieszczony wewnątrz taśmy drut starannie zabezpieczono przed możliwością skaleczenia się lub uszkodzenia worka. Prostopadle do otworu worka znajdują się zakładki do otwierania Tyvek® Pull Tabs. Dzięki temu dłonie użytkownika znajdują się daleko od pobieranej próbki. Zapewnia to aseptyczną i bezpieczną technikę pobierania próbek. Aby szczelnie zamknąć torebkę należy trzymając końcówki taśmy kilkukrotnie obrócić ją wokół osi poziomej i zablokować przez odpowiednie zagięcie taśmy.
Dostępne w ofercie worki Whirl-Pak® różnią się od siebie rozmiarem, grubością folii, zamknięciem. Nie należy ich używać w temperaturze powyżej 82°C. Mogą być używane do zamrażania, nawet w ciekłym azocie (-196°C). Pojemność Whirl-Pak® to wartość deklarowana po zamknięciu torebki i trzykrotnym złożeniu zakładki.
Whirl-Pak® – szeroka gama produktów
Worki Whirl-Pak® to gwarancja wysokiej jakości i bezpieczeństwa przechowywania próbek do analiz kontrolnych. To sprawdzone rozwiązanie do pobierania i transportu próbek żywności, wody, ścieków, itp. Zastąpienie plastikowych lub szklanych pojemników workami Whirl-Pak® to oszczędność do 95% miejsca.
W ofercie posiadamy szeroką gamę produktów Whirl-Pak®. Podstawowe modele to worki bez pola opisowego, z polem opisowym, samostojące. Dla próbek wrażliwych na światło dostępne są czarne worki Whirl-Pak®. Do próbek wody chlorowanej – worki z tabletką tiosiarczanu sodu w wersji standardowej i samostojącej. Dla bardziej zaawansowanych zastosowań oferujemy woreczki Whirl-Pak® z filtrem, do stosowania w homogenizatorach. W sprzedaży również worki Whirl-Pak® z dodatkowymi akcesoriami: z szufelką do pobierania próbek sypkich oraz z gąbką poliuretanową lub celulozową do pobierania wymazów, do próbek spożywczych w zestawie kilku elementów.
Do łatwiejszego przechowywania i przenoszenia większej ilości worków Whirl-Pak® można zakupić dodatkowo odpowiedni statyw.