Worki whirl-Pak® – charakterystyka
Wykonane z polietylenu (PE) worki Whirl-Pak® charakteryzujące się doskonałą wytrzymałością i przejrzystością. Po wyprodukowaniu przechodzą sterylizację poprodukcyjną przy użyciu tlenku etylenu znaną jako „+1 Sterilization”. Proces ten przeprowadzany jest przez zakład sterylizacji posiadający certyfikat zgodności z normą ISO 13485. Hermetyczne zamykanie i otwieranie możliwe jest przy użyciu zamontowanej w worku charakterystycznej taśmy zaciskowej. Umieszczony wewnątrz niej drut zabezpieczono przed możliwością skaleczenia się lub uszkodzenia worka. Prostopadłe do otworu worka umieszczono zakładki do otwierania Tyvek® Pull Tabs , dzięki czemu ręce użytkownika znajdują się daleko od pobieranej próbki zapewniając bezpieczną i aseptyczną technikę pobierania. Aby szczelnie zamknąć torebkę należy kilkukrotnie obrócić ją wokół osi poziomej i zamknąć przez zagięcie końcówek taśmy uszczelniającej. Sposób zamykania prezentuje załączony materiał wideo.
Dostępne w ofercie worki Whirl-Pak® różnią się od siebie rozmiarem, grubością folii, zamknięciem, polem opisowym. Wszystkie worki są sterylnie zamykane, wolne od DNaz, RNaz, pirogenów i Bisfenolu A (BPH). Zgodne z wymogami regulacyjnymi i przemysłowymi zarówno USDA, FDA, HACCP i EPA. Możliwe do zamrażania do dowolnej temperatury, nawet ciekłego azotu (-196°C). Nie należy ich używać w temperaturach powyżej 82°C. Pojemność Whirl-Pak® to wartość deklarowana po zamknięciu torebki i trzykrotnym złożeniu zakładki (objętość i wymiary szacowane w przybliżeniu ±5%). Przypominające papier białe wykończenie powierzchni pola opisowego eliminuje rozmazywanie atramentu, akceptuje różne przybory do pisania (długopis, a także ołówek lub flamaster). W rezultacie identyfikacja próbki jest łatwiejsza i znacznie skuteczniejsza. Jeżeli worki są przechowywane w warunkach otoczenia (20-25°C, przy wilgotności poniżej 75%), okres przydatności do użycia wynosi 5 lat od od daty sterylizacji. Data produkcji może się różnić w zależności od partii. Dokumentację dotyczącą danej partii można również pobrać korzystając ze strony producenta.
Whirl-Pak® – produkty
Worki Whirl-Pak® to sprawdzony, ekonomicznym i wydajny sposób pobierania, przechowywania i transportu próbek, gwarancja wysokiej jakości i sterylności. Zapewniają niezawodne wyniki analiz w branżach, w których ważna jest bieżąca kontrola. Są odpowiednim rozwiązaniem podczas pobierania, zabezpieczania, przechowywania i analiz próbek kontrolnych żywności zgodnych z wymogami prawnymi dla zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego. Zastąpienie sztywnych plastikowych naczyń do pobierania próbek rozwiązaniami Whirl-Pak® to również krok w kierunku bardziej zrównoważonego rozwoju i poprawy jakości środowiska naturalnego. Przejście ze sztywnych pojemników plastikowych na worki Whirl-Pak® to oszczędność do 95% miejsca w transporcie, na półkach magazynowych, stanowiskach pracy personelu, a w rezultacie także w pojemnikach na śmieci.
W ofercie posiadamy wiele wariantów worków Whirl-Pak®: bez pola opisowego, z polem opisowym, czarne dla próbek wrażliwych, samostojące, z tabletką tiosiarczanu sodu w wersji zwykłej i samostojącej, z filtrem, do stosowania w homogenizatorach. W sprzedaży również worki z dodatkowymi akcesoriami: z szufelką, z gąbką poliuretanową lub celulozową. Można nabyć worki do specjalistycznych próbek spożywczych, również w zestawie kilku elementów
Do łatwiejszego przechowywania i przenoszenia większej ilości worków można zakupić dodatkowo odpowiedni statyw.