Worki Whirl-Pak® – charakterystyka
Wykonane z polietylenu (PE) worki Whirl-Pak® charakteryzujące się doskonałą wytrzymałością i przejrzystością. Po wyprodukowaniu przechodzą sterylizację poprodukcyjną przy użyciu tlenku etylenu znaną jako „+1 Sterilization”. Proces ten przeprowadzany jest przez zakład sterylizacji posiadający certyfikat zgodności z normą ISO 13485. Hermetyczne zamykanie i otwieranie możliwe jest przy użyciu zamontowanej w worku charakterystycznej taśmy zaciskowej. Umieszczony wewnątrz taśmy drut zabezpieczono przed możliwością skaleczenia się lub uszkodzenia worka. Prostopadle do otworu worka umieszczono zakładki do otwierania Tyvek® Pull Tabs. Dzięki temu ręce użytkownika znajdują się daleko od pobieranej próbki. Zapewnia to bezpieczną i aseptyczną technikę pobierania. Aby szczelnie zamknąć torebkę należy kilkukrotnie obrócić ją wokół osi poziomej i zagiąć końcówki taśmy uszczelniającej. Sposób zamykania prezentuje załączony materiał wideo.
Dostępne w ofercie worki Whirl-Pak® różnią się od siebie rozmiarem, grubością folii, zamknięciem. Dostępne są modele z polem opisowym lub bez pola do opisu. Wszystkie worki są sterylnie zamykane, wolne od DNaz, RNaz, pirogenów i Bisfenolu A (BPH). Zgodne z wymogami regulacyjnymi i przemysłowymi USDA, FDA, HACCP i EPA. Można ich używać do zamrażania, nawet w ciekłym azocie (-196°C). Nie należy ich natomiast używać w temperaturach powyżej 82°C. Pojemność Whirl-Pak® to wartość deklarowana po zamknięciu torebki i trzykrotnym złożeniu zakładki. Specjalne białe wykończenie powierzchni pola opisowego eliminuje rozmazywanie atramentu. Dzięki temu worki można opisywać za pomocą długopisu, ołówka lub markera. W rezultacie identyfikacja próbki jest łatwiejsza i znacznie skuteczniejsza.
Jeżeli worki są przechowywane w normalnych warunkach otoczenia (20-25°C, wilgotność poniżej 75%), to okres przydatności do użycia wynosi 5 lat od daty sterylizacji. Data produkcji może się różnić w zależności od partii. Dokumentację dotyczącą danej partii można również pobrać ze strony producenta.
Worki Whirl-Pak® z filtrem
W workach Whirl-Pak® z filtrem wykonanych z wyjątkowo grubej folii, umieszczono drobno perforowaną warstwę środkową do filtrowania ciał stałych. Średnica otworów w warstwie filtracyjnej wynosi 0,33 mm (330 mikronów). Na każdy centymetr kwadratowy przypada ich 285. Warstwa filtracyjna wewnątrz worka jest umocowana i uszczelniona po bokach i na dolnym obwodzie. Umożliwia to bezproblemowe przemieszczanie się cieczy. Dodatkowo płynna część próbki przenika przez filtr, podczas gdy ciała stałe pozostają oddzielone i zamknięte. Zapobiega to zatykaniu się pipet podczas odbierania próbki z cząsteczkami poniżej 330 mikronów. Ponadto można w łatwy sposób wydzielić z pobranej próbki frakcję stałą z cząsteczkami powyżej tej wartości. Worki Whirl-Pak® z filtrem można używać do pracy ze stomacherami lub innymi homogenizatorami laboratoryjnymi.
Whirl-Pak® – szeroka gama produktów
Worki Whirl-Pak® gwarantują sterylne, ekonomiczne i wydajne pobieranie, przechowywanie i transport próbek. Są to produkty wysokiej jakości. Zapewniają niezawodne wyniki analiz w branżach, w których ważna jest bieżąca kontrola. Są odpowiednim rozwiązaniem podczas pobierania, zabezpieczania, przechowywania i analiz próbek kontrolnych żywności zgodnych z wymogami prawnymi dla zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego. Zastąpienie sztywnych plastikowych naczyń do pobierania próbek rozwiązaniami Whirl-Pak® to również krok w kierunku bardziej zrównoważonego rozwoju i poprawy jakości środowiska naturalnego. Przejście ze sztywnych pojemników plastikowych na worki Whirl-Pak® to oszczędność do 95% miejsca w transporcie, na półkach magazynowych, stanowiskach pracy personelu, a w rezultacie także w pojemnikach na śmieci.
W ofercie posiadamy szeroką gamę produktów Whirl-Pak®: bez pola opisowego, z polem opisowym, czarne dla próbek wrażliwych na światło, samostojące, z tabletką tiosiarczanu sodu w wersji zwykłej i samostojącej, do stosowania w homogenizatorach. W sprzedaży również worki z dodatkowymi akcesoriami: z szufelką, z gąbką poliuretanową lub celulozową , do specjlistycznych próbek spożywczych.
Do łatwiejszego przechowywania i przenoszenia większej ilości worków można zakupić dodatkowo odpowiedni statyw.