Worki Whirl-Pak® Thio – samostojące
Samostojące woreczki Whirl-Pak® Thio opracowano do pobierania próbek chlorowanej wody. Nadają się do stosowania na basenach, w ściekach, wodzie wodociągowej i pozostałych obszarach testowania próbek na obecność bakterii E.coli, Legionelli i innych. Sterylnie zamknięty worek zawiera tabletkę zawierającą tiosiarczan sodu. Związek ten neutralizuje chlor zawartego w pobieranej próbce. Umieszczone na workach Whirl-Pak® Thio linie napełniania zapewniają dokładność podczas pobierania odpowiedniej ilości próbki.
Po umieszczeniu próbki w jego wnętrzu, specjalnie uformowane dno z fałdami spłaszcza się. To sprawia, że do utrzymania pozycji pionowej nie jest potrzebny statyw. Daje to użytkownikowi możliwość pracy obiema rękami. Rozwiązanie to działa jak zlewka lub butelka, jednak kosztuje mniej, nie pęka i zajmuje tylko ułamek miejsca do przechowywania w porównaniu z tradycyjnymi pojemnikami.
Worki Whirl-Pak® – charakterystyka
Wykonane z polietylenu (PE) worki Whirl-Pak® są bardzo wytrzymałe i wysoce przejrzyste. Po wyprodukowaniu przechodzą sterylizację tlenkiem etylenu znaną jako „+1 Sterilization”. Proces ten przeprowadza oddzielny zakład zgodnie z wymogami z normy ISO 13485 . Ponadto worki Whirl-Pak® są wolne od DNaz, RNaz, pirogenów i Bisfenolu A (BPH). Zgodne z wymogami regulacyjnymi i przemysłowymi zarówno USDA, FDA, HACCP, jak i EPA. Dla prawidłowo przechowywanych worków okres przydatności do użycia wynosi 5 lat od daty sterylizacji. Data produkcji może się różnić w zależności od partii. Dokumentację dotyczącą danej partii można pobrać ze strony producenta.
Worki Whirl-Pak® mogą być stosowane do zamrażania w bardzo niskiej temperaturze, nawet w ciekłym azocie (-196°C). Nie mogą być używane w temperaturze powyżej 82°C. Posiadają białe pole opisowe, po którym można pisać różnymi przyborami bez ryzyka rozmazania tuszu.
Charakterystyczna taśma zaciskowa umożliwia hermetyczne zamykanie worków. Wewnątrz taśmy znajduje się drut. Jest on odpowiednio zabezpieczony, aby zminimalizować ryzyko uszkodzenia worka lub skaleczenia użytkownika. Dodatkowo, prostopadle do otworu worka umieszczono zakładki do otwierania Tyvek® Pull Tabs. Zapewniają one bezpieczną i aseptyczną technikę pobierania. Aby szczelnie zamknąć worek Whirl-Pak® należy kilkukrotnie obrócić go wokół osi poziomej i zagiąć końcówki taśmy uszczelniającej. Sposób zamykania prezentuje załączony materiał wideo. Pojemność Whirl-Pak® to wartość deklarowana po zamknięciu torebki i trzykrotnym złożeniu zakładki (objętość i wymiary szacowane w przybliżeniu ±5%).
Whirl-Pak® – produkty
Worki Whirl-Pak® umożliwiają łatwe, sterylne i bezpieczne przechowywanie oraz transport próbek do analiz. Sprawdzą się w przypadku cieczy, ciał stałych, a także proszków. Są odpowiednim rozwiązaniem podczas pobierania próbek kontrolnych żywności zgodnych z wymogami prawnymi dla zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego. Wprowadzenie worków Whirl-Pak® zamiast standardowych pojemników na próbki wykonanych ze szkła lub tworzyw sztucznych pozwala zaoszczędzić do 95% miejsca i znacząco zredukować objętość odpadów laboratoryjnych.
Dostępne w ofercie worki Whirl-Pak® różnią się od siebie rozmiarem, grubością folii, zamknięciem. W zależności od potrzeb można wybrać podstawowe modele Whirl-Pak®: bez pola opisowego, z polem opisowym, samostojące. Dla problematycznych próbek opracowano modele: czarne (dla próbek wrażliwych na światło), z tabletką tiosiarczanu sodu w wersji standardowej, z filtrem, do stosowania w homogenizatorach. W sprzedaży również worki z dodatkowymi akcesoriami: z szufelką, z gąbką poliuretanową lub celulozową. Można również nabyć worki do próbek spożywczych w zestawie kilku elementów.
Do przechowywania i przenoszenia większej ilości worków można zakupić dodatkowo odpowiedni statyw.