Worki Whirl-Pak® Thio
Woreczki Whirl-Pak® Thio opracowano do pobierania próbek chlorowanej wody. Nadają się do stosowania we wszystkich sektorach, w tym w gminach, na basenach, w ściekach i pozostałych obszarach testowania próbek na obecność bakterii E.coli, Legionelli i innych. Każdy sterylnie zamknięty worek zawiera 25 mg tabletkę zawierającą tiosiarczan sodu do neutralizacji chloru zawartego w pobieranej próbce. Umieszczone na workach linie napełniania zapewniają dokładność podczas pobierania odpowiedniej ilości próbki.
Worki Whirl-Pak® – charakterystyka
Wykonane z polietylenu (PE) worki Whirl-Pak® charakteryzują się doskonałą wytrzymałością i przejrzystością. Przechodzą sterylizację poprodukcyjną przy użyciu tlenku etylenu znaną jako „+1 Sterilization”. Proces ten przeprowadza zakład sterylizacji posiadający certyfikat zgodności z normą ISO 13485. Niezależnie od modelu, wszystkie worki są sterylnie zamknięte, wolne od DNaz, RNaz, pirogenów i Bisfenolu A (BPH). Zgodne z wymogami regulacyjnymi i przemysłowymi USDA, FDA, HACCP i EPA. Jeżeli są przechowywane w normalnych warunkach otoczenia (20-25°C, przy wilgotności poniżej 75%), to okres przydatności do użycia wynosi 5 lat od daty sterylizacji. Data produkcji może się różnić w zależności od partii. Dokumentację dotyczącą danej partii można również pobrać ze strony producenta.
Hermetyczne zamykanie i otwieranie możliwe jest przy użyciu zamontowanej w worku Whirl-Pak® charakterystycznej taśmy zaciskowej. Umieszczony wewnątrz taśmy drut zabezpieczono przed możliwością skaleczenia się lub uszkodzenia worka. Prostopadle do otworu worka umieszczono zakładki do otwierania Tyvek® Pull Tabs. Dzięki temu ręce użytkownika znajdują się daleko od pobieranej próbki. Zapewnia to w rezultacie bezpieczną oraz aseptyczną technikę pobierania. Aby szczelnie zamknąć torebkę należy kilkukrotnie obrócić ją wokół osi poziomej i zagiąć końcówki taśmy uszczelniającej. Sposób zamykania prezentuje załączony materiał wideo.
Można wykorzystywać je do zamrażania w dowolnej temperaturze, nawet ciekłego azotu (-196°C). Maksymalna temperatura robocza wynosi 82°C. Pojemność Whirl-Pak® to wartość deklarowana po zamknięciu torebki i trzykrotnym złożeniu zakładki (±5%). Przypominające papier białe wykończenie powierzchni pola opisowego eliminuje rozmazywanie atramentu. Pozwala na użycie różnych przyborów do pisania: długopis, ołówek, flamaster. W rezultacie identyfikacja próbki jest łatwiejsza i znacznie skuteczniejsza.
Whirl-Pak® – produkty
Worki Whirl-Pak® to sprawdzony, ekonomiczny i wydajny sposób pobierania, przechowywania i transportu próbek, gwarancja wysokiej jakości i sterylności. Zapewniają niezawodne wyniki analiz w branżach, w których ważna jest bieżąca kontrola. Są odpowiednim rozwiązaniem podczas pobierania, zabezpieczania, przechowywania i analiz próbek kontrolnych żywności zgodnych z wymogami prawnymi dla zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego. Zastąpienie sztywnych plastikowych naczyń do pobierania próbek rozwiązaniami Whirl-Pak® to również krok w kierunku bardziej zrównoważonego rozwoju i poprawy jakości środowiska naturalnego. Przejście ze sztywnych pojemników plastikowych na worki Whirl-Pak® to oszczędność do 95% miejsca.
Oprócz woreczków z tabletką tiosiarczanu sodu oraz wersji Whirl-Pak® Thio w wersji samostojącej dostępnych jest wiele różnych modeli Whirl-Pak®: bez pola opisowego, z polem opisowym, czarne dla próbek wrażliwych na promieniowanie UV, samostojące, z filtrem, do stosowania w homogenizatorach. W sprzedaży oferowane są również worki z dodatkowymi akcesoriami: z szufelką, z gąbką poliuretanową lub celulozową. Można nabyć worki do próbek spożywczych w zestawie kilku elementów.
Do łatwiejszego przechowywania i przenoszenia większej ilości worków można zakupić dodatkowo odpowiedni statyw.