Worki Whirl-Pak® – charakterystyka
Wykonane z polietylenu (PE) worki Whirl-Pak® charakteryzujące się doskonałą wytrzymałością i przejrzystością. Po wyprodukowaniu przechodzą sterylizację przy użyciu tlenku etylenu znaną jako „+1 Sterilization”. Proces ten przeprowadzany jest przez zakład sterylizacji posiadający certyfikat zgodności z normą ISO 13485. Hermetyczne zamykanie i otwieranie możliwe jest przy użyciu zamontowanej w worku charakterystycznej taśmy zaciskowej. Umieszczony wewnątrz taśmy drut zabezpieczono przed możliwością skaleczenia się lub uszkodzenia worka. Prostopadle do otworu worka umieszczono zakładki do otwierania Tyvek® Pull Tabs. Dzięki temu ręce użytkownika znajdują się daleko od pobieranej próbki. Zapewnia to bezpieczną i aseptyczną technikę pobierania. Aby szczelnie zamknąć torebkę należy kilkukrotnie obrócić ją wokół osi poziomej i zagiąć końcówki taśmy uszczelniającej. Sposób zamykania prezentuje załączony materiał wideo.
Dostępne w ofercie worki Whirl-Pak® różnią się od siebie rozmiarem, grubością folii, zamknięciem. Wszystkie worki są sterylnie zamykane, wolne od DNaz, RNaz, pirogenów i Bisfenolu A (BPH). Zgodne z wymogami regulacyjnymi i przemysłowymi zarówno USDA, FDA, HACCP, jak i EPA. Możliwe do zamrażania do dowolnej temperatury, nawet ciekłego azotu (-196°C). Nie należy ich używać w temperaturach powyżej 82°C. Pojemność Whirl-Pak® to wartość deklarowana po zamknięciu torebki i trzykrotnym złożeniu zakładki (objętość i wymiary szacowane w przybliżeniu ±5%). Przypominające papier białe wykończenie powierzchni pola opisowego eliminuje rozmazywanie atramentu. Akceptuje różne przybory do pisania (długopis, ołówek lub flamaster). W rezultacie identyfikacja próbki jest łatwiejsza i znacznie skuteczniejsza.
Okres przydatności worków do użycia wynosi 5 lat od daty sterylizacji jeżeli są przechowywane w normalnych warunkach otoczenia (20-25°C, przy wilgotności poniżej 75%). Data produkcji może się różnić w zależności od partii. Dokumentację dotyczącą danej partii można pobrać ze strony producenta.
Worki samostojące Whirl-Pak®
Wariant samostojący Whirl-Pak ® sprawia, że przenoszenie i testowanie próbek jest znacznie łatwiejsze. Po umieszczeniu próbki w jego wnętrzu, specjalne dno z fałdami spłaszcza się. To sprawia, że do utrzymania w pozycji pionowej nie jest potrzebny żaden stojak ani inny uchwyt. Z uwagi na fakt, że torba stoi całkowicie samodzielnie, użytkownik ma możliwość wykonywania ważnych funkcji laboratoryjnych obiema rękami. Rozwiązanie to działa jak zlewka lub butelka, jednak kosztuje mniej, nie pęka i zajmuje tylko ułamek miejsca do przechowywania w porównaniu z tradycyjnymi pojemnikami.
Whirl-Pak® – produkty
Worki Whirl-Pak® to sprawdzony, ekonomicznym i wydajny sposób pobierania, przechowywania i transportu próbek, gwarancja wysokiej jakości i sterylności. Zapewniają niezawodne wyniki analiz w branżach, w których ważna jest bieżąca kontrola. Są odpowiednim rozwiązaniem podczas pobierania, zabezpieczania, przechowywania i analiz próbek kontrolnych żywności zgodnych z wymogami prawnymi dla zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego. Zastąpienie sztywnych plastikowych naczyń do pobierania próbek rozwiązaniami Whirl-Pak® to również krok w kierunku bardziej zrównoważonego rozwoju i poprawy jakości środowiska naturalnego. Przejście ze sztywnych pojemników plastikowych na worki Whirl-Pak® to oszczędność do 95% miejsca w transporcie, na półkach magazynowych, stanowiskach pracy personelu, a w rezultacie także w pojemnikach na śmieci.
W ofercie posiadamy szeroką gamę produktów Whirl-Pak®: bez pola opisowego, z polem opisowym, czarne dla próbek wrażliwych, z tabletką tiosiarczanu sodu w wersji standardowej i samostojące z tiosiarczanem sodu, z filtrem, do stosowania w homogenizatorach. Sprzedajemy również worki z dodatkowymi akcesoriami: z szufelką, z gąbką poliuretanową lub celulozową. Można nabyć worki do próbek spożywczych w zestawie kilku elementów.
Do łatwiejszego przechowywania i przenoszenia większej ilości worków można zakupić dodatkowo odpowiedni statyw.