Worki Whirl-Pak® do homogenizatorów
Whirl-Pak® do homogenizatorów to worki do rozdrabniania próbek. Wykorzystywane najczęściej do pracy z próbkami wymagającymi przed analizą procesu homogenizacji. Wykonane z wysokiej jakości polietylenu, zdecydowanie grubszego niż w workach standardowych. Zwiększa to wytrzymałość na wzrost ciśnienia wewnątrz, powodowany pracą blendera homogenizującego. Model o pojemności 1538 ml jako jedyny posiada zaokrąglone dno, co zapobiega osadzaniu się fragmentów próbki w rogach worka podczas intensywnego mieszania zawartości. Dodatkowo w tym produkcie jest możliwość użycia zamknięcia. W pozostałych modelach nie zamontowano taśmy do zamykania, gdyż stosowane są najczęściej, gdy próbka nie musi być później przechowywana. Worki te są idealnym rozwiązaniem do szybkiego testowania i utylizacji.
Worki Whirl-Pak® – charakterystyka
Wykonane z PE worki Whirl-Pak® charakteryzujące się doskonałą wytrzymałością i przejrzystością. Po wyprodukowaniu przechodzą sterylizację poprodukcyjną przy użyciu tlenku etylenu znaną jako „+1 Sterilization”. Proces ten przeprowadzany jest przez zakład sterylizacji posiadający certyfikat zgodności z normą ISO 13485.
Modele wyposażone w taśmę zaciskową można szczelnie zamykać poprzez kilkukrotne okręcenie worka wokół taśmy zaciskowej. Następne należy zagiąć końcówki zamknięcia, aby zapewnić szczelność woreczka. Prostopadle do otworu worka umieszczono zakładki do otwierania Tyvek® Pull Tabs. Dzięki temu łatwiej zachować bezpieczną i aseptyczną technikę pobierania. Dostępne w ofercie worki Whirl-Pak® do homogenizatorów różnią się zamknięciem oraz obecnością pola opisowego. Modele bez miejsca na opis można oznakować markerem. Natomiast zmatowione pole opisowe można zapisać za pomocą długopisu, ołówka, markera, itp.
Wszystkie worki są sterylne, wolne od DNaz, RNaz, pirogenów i Bisfenolu A (BPH). Zgodne z wymogami regulacyjnymi USDA, FDA, HACCP i EPA. Dopuszczone do zamrażania do dowolnej temperatury, nawet ciekłego azotu (-196°C). Nie należy ich natomiast używać w temperaturach powyżej 82°C. Pojemność Whirl-Pak® to wartość deklarowana po zamknięciu torebki i trzykrotnym złożeniu zakładki (szacowana w przybliżeniu ±5%). Jeżeli worki są przechowywane w warunkach otoczenia 20-25°C, przy wilgotności poniżej 75%, to okres przydatności do użycia wynosi 5 lat od daty sterylizacji. Data produkcji może się różnić w zależności od partii. Dokumentację dotyczącą danej partii można pobrać ze strony producenta.
Whirl-Pak® – produkty
Worki Whirl-Pak® to dobra alternatywa dla pojemników na próbki wykonanych z plastiku lub szkła. Są ekonomiczne, wydajne, zajmują mało miejsca podczas przechowywania lub transportu. Dodatkowo znacząco redukują objętość odpadów i pozwalają zaoszczędzić do 95% miejsca (w transporcie, na półkach magazynowych, stanowiskach pracy personelu, pojemnikach na śmieci). Gwarantują jednocześnie wysoką jakość i sterylne warunki pobierania próbek ciekłych lub stałych. Sprawdzą się w wielu branżach i dziedzinach nauki.
W ofercie posiadamy szeroką gamę produktów Whirl-Pak®: bez pola opisowego, z polem opisowym, czarne dla próbek wrażliwych, samostojące, z tabletką tiosiarczanu sodu, samostojące z tiosiarczanem sodu, z filtrem. Dla bardziej zaawansowanych procedur polecamy Whirl-Pak® z szufelką, z gąbką poliuretanową lub celulozową. Można nabyć również worki do specjalistycznych próbek spożywczych w zestawie kilku elementów.
Do łatwiejszego przechowywania i przenoszenia większej ilości worków można zakupić dodatkowo odpowiedni statyw.