Worki Whirl-Pak® – charakterystyka
Wykonane z polietylenu (PE) worki Whirl-Pak® charakteryzujące się doskonałą wytrzymałością i przejrzystością. Po wyprodukowaniu przechodzą sterylizację poprodukcyjną przy użyciu tlenku etylenu zwaną jako „+1 Sterilization”. Proces ten przeprowadzany jest przez zakład sterylizacji posiadający certyfikat zgodności z normą ISO 13485. Hermetyczne zamykanie i otwieranie możliwe jest przy użyciu zamontowanej w worku charakterystycznej taśmy zaciskowej. Umieszczony wewnątrz taśmy drut zabezpieczono przed możliwością skaleczenia się lub uszkodzenia worka. Prostopadle do otworu worka umieszczono zakładki do otwierania Tyvek® Pull Tabs. Dzięki temu ręce użytkownika znajdują się daleko od pobieranej próbki. Zapewnia to bezpieczną i aseptyczną technikę pobierania. Aby szczelnie zamknąć torebkę należy trzymając taśmę za końcówki kilkukrotnie obrócić ją wokół osi poziomej i zagiąć końcówki taśmy uszczelniającej. Sposób zamykania prezentuje załączony materiał wideo.
Dostępne w ofercie worki Whirl-Pak® różnią się od siebie rozmiarem, grubością folii, zamknięciem. Występują w wersji z polem opisowym lub bez. Wszystkie worki są sterylnie zamykane, wolne od DNaz, RNaz, pirogenów i Bisfenolu A (BPH). Zgodne z wymogami regulacyjnymi i przemysłowymi zarówno USDA, FDA, HACCP i EPA. Możliwe do zamrażania do dowolnej temperatury, nawet ciekłego azotu (-196°C). Nie należy ich używać w temperaturach powyżej 82°C. Pojemność Whirl-Pak® to wartość deklarowana po zamknięciu torebki i trzykrotnym złożeniu zakładki (objętość i wymiary szacowane w przybliżeniu ±5%).
Jeżeli worki przechowuje się w normalnych warunkach otoczenia (20-25°C, przy wilgotności poniżej 75%), to okres przydatności do użycia wynosi 5 lat od daty sterylizacji. Data produkcji może się różnić w zależności od partii. Dokumentację dotyczącą danej partii można również pobrać ze strony producenta.
Whirl-Pak® – produkty
Worki Whirl-Pak® to sprawdzony, ekonomicznym i wydajny sposób pobierania, przechowywania i transportu próbek, gwarancja wysokiej jakości i sterylności. Zapewniają niezawodne wyniki analiz w branżach, w których ważna jest bieżąca kontrola. Są odpowiednim rozwiązaniem podczas pobierania, zabezpieczania, przechowywania i analiz próbek kontrolnych żywności zgodnych z wymogami prawnymi dla zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego. Zastąpienie sztywnych plastikowych naczyń do pobierania próbek rozwiązaniami Whirl-Pak® to również krok w kierunku bardziej zrównoważonego rozwoju i poprawy jakości środowiska naturalnego. Przejście ze sztywnych pojemników plastikowych na worki Whirl-Pak® oszczędza do 95% miejsca w transporcie, na półkach magazynowych, stanowiskach pracy personelu, w pojemnikach na śmieci.
W ofercie posiadamy wiele wariantów worków Whirl-Pak®: z polem opisowym, czarne dla próbek wrażliwych, samostojące, z tabletką tiosiarczanu sodu w wersji zwykłej i samostojącej. Dla niejednorodnych próbek i bardziej skomplikowanych procedur oferujemy worki Whirl-Pak® z filtrem, do stosowania w homogenizatorach typu stomacher. W sprzedaży również worki z dodatkowymi akcesoriami: z szufelką, z gąbką poliuretanową lub celulozową. Można nabyć również worki do próbek spożywczych w zestawie kilku elementów.
Do łatwiejszego przechowywania i przenoszenia większej ilości worków można zakupić dodatkowo odpowiedni statyw.