Papierki Peroxtesmo MI przeznaczone są do szybkiego, specyficznego wykrywania laktoperoksydazy w mleku. W przemyśle mleczarskim testy te są stosowane do kontroli jakości mleka pasteryzowanego. Pozwalają na wykrycie 3% surowego mleka w mleku UHT. Laktoperoksydaza jest zawsze obecna w mleku surowym. Enzym ten może zostać dezaktywowany jedynie przez ogrzewanie w wysokiej temperaturze (sterylizacja metodą UHT), ale nie w procesie klasycznej pasteryzacji. Mleko UHT powinno dawać negatywny wynik testu, natomiast mleko pasteryzowane, w którym laktoperoksydaza jest aktywna – wynik dodatni. Obecność laktoperoksydazy powoduje zmianę zabarwienia paska Peroxtesmo MI z białej na niebieską. Paski testowe są nietoksyczne i bezwonne.
Opakowanie zawiera 100 pasków testowych o wymiarach 15 x 15 mm.
Innym papierkiem testowym, który jest pomocny w ocenie jakości mleka pasteryzowanego jest Phosphatesmo MI (M-3757), za pomocą którego wykrywa się alkaliczną fosfatazę w mleku.