Refraktometr idealny do analizowania zawartości sacharozy w próbkach owoców, napojów, mleka sojowego, dżemów, marmolad, miodów, zup, galaretek itp. Dwuliniowy wyświetlacz LCD wyświetla jednocześnie wyniki pomiaru oraz temperaturę próbki. Z automatyczną kompensacją temperatury. Łatwy w użytkowaniu – wystarczy kilka kropel badanej próbki umieścić w studzience urządzenia i nacisnąć przycisk „READ”. Szybkie uzyskiwanie wyniku – czas oczekiwania to maks. 1,5 sekundy. Urządzenie jest wyposażone w system ostrzegania przed niskim poziomem naładowania baterii. Nadaje się do użytkowania nawet w warunkach polowych, ze względu na wysoką klasę ochrony (IP 65). Refraktometr wyłącza się automatycznie po 3 min. bezczynności. Studzienka łatwa do czyszczenia, wykonana ze stali nierdzewnej. Pomiar odbywa się po skalibrowaniu urządzenia przez użytkownika względem wody destylowanej lub dejonizowanej.
Dane techniczne:
Zakres pomiaru: 0 do 85% Brix; od 0 do 80°C.
Rozdzielczość: 0,1% Brix; 0,1°C.
Dokładność w 20°C: ±0,2% Brix; 0,3°C.
Kompensacja temperatury: automatyczna w zakresie 0 do 40°C.
Czas pomiaru: ok. 1,5 s.
Minimalna objętość próbki: 100 µl.
Zasilanie: bateria 9 V.
Wymiary: 192 x 104 x 69 mm.
Dostępna również walizka transportowa do refraktometru, umożliwiająca jego bezpieczne i wygodne przewożenie. Walizka zawiera 5 pipet Pasteura, 4 ściereczki i butelkę wody demineralizowanej (2 l). Walizkę należy zamawiać osobno.