Podkategorie
Produkty z tej kategorii
-
Spiekane krążki filtracyjne w szklanej obręczy Duran 126,31 zł – 254,85 zł
Spiekane krążki filtracyjne Duran wykonane są ze szkła borokrzemowego 3.3. Dostępne są spieki o 3 średnicach: 24 mm, 50 mm, 90 mm oraz 4 porowatościach: G1, G2, G3 oraz G4.
Spiekane krążki filtracyjne w szklanej obręczySpiekane krążki filtracyjne Duran wykonane są ze szkła borokrzemowego 3.3. Dostępne są spieki o 3 średnicach: 24 mm, 50 mm, 90 mm oraz 4 porowatościach: G1, G2, G3 oraz G4.
Duran 126,31 zł – 254,85 zł -
Krążek perforowany do lejków filtracyjnych Duran Original price was: 117,57 zł.108,16 złCurrent price is: 108,16 zł.
Perforowana płytka wykonana ze szkła borokrzemowego 3.3, służąca jako nośnik filtrów membranowych lub bibułowych w skręcanych lejkach filtracyjnych o poj. 250 ml. Przeznaczona do filtrów o śr. 48 mm.
Miniatura Nr-art. Nazwa Średnica Szt./Op. Cena netto Ilość G-2961 Krążek perforowany do lejków filtracyjnych 48 mm 1 szt. Original price was: 117,57 zł.108,16 złCurrent price is: 108,16 zł.-+Krążek perforowany do lejków filtracyjnychPerforowana płytka wykonana ze szkła borokrzemowego 3.3, służąca jako nośnik filtrów membranowych lub bibułowych w skręcanych lejkach filtracyjnych o poj. 250 ml. Przeznaczona do filtrów o śr. 48 mm.
Duran Original price was: 117,57 zł.108,16 złCurrent price is: 108,16 zł.
Lejki, naczynia sedymentacyjne – charakterystyka
Lejki, naczynia sedymentacyjne to podstawowy sprzęt laboratoryjny.
Lejki laboratoryjne charakteryzują się stożkowatym kształtem, są zakończone rurką lub szlifem. Służą do przelewania, sączenia płynów oraz przesypywania proszków.
Lejki są najczęściej wytwarzane ze szkła borokrzemowego (m.in w wersji Duran lub Simax) i sodowo-wapniowego, a także tworzyw sztucznych – np. polipropylenu lub TPX. Ponadto lejki mogą być wykonane z porcelany i metalu.
Stożki sedymentacyjne inaczej zwane lejami Imhoffa to szklane lub plastikowe naczynia laboratoryjne. Posiadają kształt odwróconego stożka z naniesioną skalą objętości.
Lejki, naczynia sedymentacyjne – podział i zastosowanie
Lejki szklane i porcelanowe różnią się wielkością. Proste lejki z długą i krótką nóżką są używane do przelewania cieczy, a przy zastosowaniu odpowiednio dobranego sączka do oddzielania osadów. W celu przesypywania i dozowania substancji stałych stosuje się lejki z szeroką i krótką nóżką.
Występuje wiele odmian lejków, w zależności od zapotrzebowania. Lejki laboratoryjne dzielą się na:
Lejki proste do cieczy – posiadają kształt ostrego stożka zakończonego przeważnie długą, zwężającą się i ściętą pod dużym kątem nóżką. Dzięki takiemu rozwiązaniu, przykładając ścięcie rurki do płaskiego naczynia, ciecz będzie spływała precyzyjnie po jego ściankach. Ten typ lejków stosuje się do sączenia przy użyciu bibuły filtracyjnej lub do przelewania płynów.
Lejki proste do proszków – wyróżniają się mniej ostrym stożkiem. Szyjka tego typu lejków jest szeroka i zakończona szlifem. Niektóre odmiany posiadają wewnątrz lejka karbowania ułatwiające osypywanie się proszku. Nie używa się ich do sączenia.
Lejki filtracyjne ze spiekiem szklanym – posiadają w dolnej części stożka lub u szczytu nóżki porowaty spiek szklany. Używane są wyłącznie do sączenia. Spieki szklane różnią się wielkością porów, które są oznaczane literami G i odpowiednim numerem. Przykładowo spiek G0 posiada największe rozmiary porów, natomiast G5 najmniejsze. W ramach tej grupy występują jeszcze podziały na lejki:
Filtracyjne proste – posiadają kształt zwykłego stożka z gładką nóżką.
Do filtracji próżniowej – z nóżką zakończoną szlifem, który umożliwia przyłączenie tych naczyń bezpośrednio do kolby ssawkowej.
Lejki Büchnera – ich górna szeroka część ma kształt walca, która zwęża się tuż za umieszczonym w niej spiekiem szklanym lub siatką szklaną. Niektóre odmiany lejków posiadają oliwkę boczną, do której przyłącza się węża od pompy, dzięki czemu można ich używać do filtracji próżniowej.
Stożki sedymentacyjne używane są w celu objętościowego oznaczania ilości osadu, który uległ sedymentacji w niejednorodnej ciekłej mieszaninie. Mają zastosowanie przy analizie produktów spożywczych lub przemysłowych.