Podkategorie
Szpatułki, łyżeczki, szufelki – charakterystyka
Szpatułki, łyżeczki, szufelki i szpatułko-łyżeczki to narzędzia laboratoryjne przeznaczone do pobierania i dozowania materiałów sypkich przeznaczonych np. do dalszego odważania. Najczęściej wykonane są ze stali szlachetnej, polipropylenu i szkła borokrzemowego, jednak do specjalnych zastosowań dostępne są również szpatułki, łyżeczki, szufelki i szpatułko-łyżeczki wykonane z innych materiałów.
Szpatułki, łyżeczki, szufelki – podział i zastosowanie
- Szpatułki laboratoryjne – w laboratorium służą zwykle do nabierania materiałów sypkich, a także do ich mieszania lub rozprowadzania na płaskiej powierzchni. Szpatułki laboratoryjne mogą posiadać końce proste lub brzegi zakrzywione. Dostępne są szpatułki jednostronne i dwustronne. Najczęściej wykonane są ze stali szlachetnej, polipropylenu, niklu lub polistyrenu. W ofercie posiadamy ponadto wibracyjne szpatułki (wibracyjne łopatki wagowe), które przydatne są zwłaszcza do dokładnego dozowania bardzo małych ilości substancji), a także drewniane szpatułki laryngologiczne.
- Łyżeczki laboratoryjne – przeznaczone przede wszystkim do nabierania i dozowania materiałów sypkich przeznaczonych do odważenia. Łyżeczki laboratoryjne wykonane są najczęściej ze stali szlachetnej, porcelany lub szkła borokrzemowego. Dostępne są łyżeczki dwustronne i jednostronne.
- Szufelki laboratoryjne – umożliwiają pobieranie większych ilości materiałów sypkich jednorazowo. Wykonane najczęściej ze stali szlachetnej, aluminium lub z PP.
Dostępne są narzędzia, które posiadają jeden koniec w formie szpatułki, a drugi koniec w formie łyżeczki. Takie szpatułko-łyżeczki są szczególnie przydatne podczas odważania mniejszych (szpatułka) i większych (łyżeczka) ilości materiału.