Podkategorie

Produkty z tej kategorii

Miksery, młynki, homogenizatory elektryczne – charakterystyka

Miksery, młynki, homogenizatory, czy dyspensery to urządzenia laboratoryjne przeznaczone do rozdrabniania, mieszania, miksowania, tworzenia emulsji, a także do rozpuszczania próbek.

Miksery, młynki, homogenizatory elektryczne – podział i zastosowanie

Młynki laboratoryjne przeznaczone są wyłącznie do kruchych substancji stałych, zwykle o niewielkiej masie (zależnie od modelu ok 40-70 g), natomiast miksery laboratoryjne mogą być wykorzystywane do próbek ciekłych i zależnie od modelu również czasem do próbek stałych. Miksery i młynki sprawdzą się w każdym laboratorium, gdzie potrzebne jest wstępne rozdrabnianie czy miksowanie prób przed dalszymi analizami.

Miksery laboratoryjne – nie tylko dokładnie mieszają substancje stałe i ciekłe, ale również rozdrabniają próbki stałe. W większości mają możliwość zastosowania różnego rodzaju pojemników i noży. Niektóre z nich są również programowalne, dzięki czemu możliwe jest ustawienie różnych prędkości miksowania.

Młynki laboratoryjne – przeznaczone są do rozdrabniania głównie kruchych materiałów. Sprawdzą się do rozdrabniania tabletek, pastylek, ziaren i innych tego typu materiałów. Zwykle wyposażone są w przeźroczystą pokrywę, która umożliwia kontrolę nad mielonym materiałem.

W sprzedaży posiadamy ponadto homogenizatory elektryczne, w których istnieje nie tylko regulacja stopni prędkości, ale również jest możliwość stosowania różnych końcówek rozdrabniających, zależnie od rodzaju posiadanej próbki – odpowiednie końcówki (noże homogenizacyjne) możliwe są do zakupu osobno.


Kontakt telefoniczny
Kontakt e-mail