Papierki do oznaczeń jakościowych Wator zostały stworzone do wykrywania śladów wody w maśle. Wielkość cząstek wody i maślanki oraz ich rozkład w maśle jest ściśle związany z jego trwałością i dopuszczalnym czasem przechowywania. Dlatego bardzo ważne jest, aby monitorować ten parametr w całym procesie produkcyjnym. Stosowanie papierków Wator chroni przed błędami produkcyjnymi i jest nieodzowne przy kontroli ubijania zarówno śmietany słodkiej, jak i kwaśnej. Papierki Wator wykrywają nawet ślady wody w maśle. Następuje wtedy zmiana barwy paska na ciemnoniebieską. Ilość oraz rozmieszczenie przebarwień ocenia się w 5-stopniowej skali opisanej w normie DIN 10311. Na tej podstawie ocena się zawartość wody w maśle. Pomimo że paski Wator mogą wykrywać nawet najmniejsze cząstki wody to nie są wrażliwe na światło ani na wilgoć z powietrza. Co więcej, są jedynymi na rynku papierkami wskaźnikowymi, które mogę być przechowywane do celów dokumentacji bez dodatkowego utrwalania lub konserwacji.
Opakowanie zawiera 50 sztuk pasków o wymiarach 40 x 78 mm.